22-11-2017

5 gode råd fra eksperten: Sådan undgår du ødelæggende phishing-mails

crj
Christian Bølling
Director, Infrastructure Technology
it sikkerhed grafik

I øjeblikket ser jeg rigtig mange forsøg på at narre medarbejdere på danske arbejdspladser via phishing-metoden. Mønsteret følger typisk et af nedenstående scenarier:

  • Du modtager en mail fra en kontakt, du kender. Mailen indeholder et link, du skal trykke på. Sproget i mailen er umiddelbart skrevet på et godt dansk, men kigger du godt efter, kan du finde småfejl i sproget.

Eller:

  • Du modtager en Skype Instant Message fra en kontakt med et link. Sproget er igen ganske godt - kan være både dansk og engelsk, men brug et øjeblik til at overveje, hvorfor du modtager beskeden.

Sådan gør du før og efter det ødelæggende ’klik’

Nedenstående er IKKE en udtømmende liste af scenarier, og vi har helt sikkert ikke set den sidste smarte phishing mails. Men ved at følge nedenstående råd kan du både undgå at gå i fælden samt afværge de værste følger, hvis skaden først er sket.

Afkod dine phishing-mails

1. Vær altid skeptisk! Ser noget for godt ud til at være sandt, så ER det for godt til at være sandt. Du vinder ikke 100.000 ved at klikke på et link og afgive dine kreditkort-oplysninger.

2. Modtager du en mail fra en person på et andet sprog end normalt, så lad være med at svare. Slet mailen og/eller luk instant message og lad være med at klikke på sendte links. Ring i stedet til kontakten, og hør om denne er bekendt med, hvad der er blevet sendt.

Hvis skaden er sket

3. Er du kommet til at klikke på noget så sluk maskinen med det samme. Hold powerknappen inde indtil maskinen slukker, og få derefter maskinen re-installeret.

4. Informer desuden dine nærmeste kolleger om, at der er noget på færde. Da phishing-forsøg ofte foregår via kontakter, kan en af disse være det næste offer på listen.

5. Der er konstant mange nye trusler, vi skal reagere på, så følg med på de sociale medier som bl.a. Twitter, hvor trusler bliver kommunikeret tidligt.

 

Christian Bølling - Director, Infrastructure Technology