09-02-2015

Beacons: Nu bliver "verden" for alvor digital

En BroBizz gør det nemt og bekvemt at køre over Storebæltsbroen, ­parkere sin bil i et P-hus eller sejle med Mols-linien, for det eneste du behøver at gøre er at køre op foran ­bommen, så går resten af sig selv. Forestil dig at denne bekvemmelighed også gjaldt alle de indkøb og services, du har brug for i hverdagen. Brugen af beacons kan være svaret.

 

En beacon er en meget lille elektronisk enhed med egen firmware, der kan sende og modtage signaler. Beacons var oprindeligt et produkt fra Nokia, der blev kendt som Wibree og senere omdøbt til Bluetooth 4.0. da teknologien blev overdraget til Bluetooth Special Interest Group (SIG), og dermed blev en åben standard.

Når en beacon kodes til en specifik app vil den lokalisere og aktivere din app når du nærmer dig, og foreslå en relevant handling. Eksempelvis vil en beacon i din virksomheds kantine lokalisere din app når du går ind, og straks tilbyde dig en madbillet til dagens måltid via en push notifikation på din telefon. Eller som eksemplet med BroBizzen, vil en beacon kunne erstatte denne og sørge for at bommen løftes når du kører over broen, uden at du nødvendigvis skal have telefonen op af lommen, da du allerede på forhånd har givet tilladelse til betaling i app’en.

Der kan installeres flere beacons på samme lokation, som kodes forskelligt og således fungerer sammen, så brugeren får aktiveret flere relevante informationer eller muligheder fra den installerede app.

Internet of Things

Ideen om at super lavspændingsudstyr kan hjælpe os på forskellig vis er ikke helt ny. Begrebet kaldes også ”Internet of Things (IOT)”, og refererer til de mange muligheder, der er i dag for at forene den fysiske verden med den digitale. Nedenfor er blot nogle få eksempler på, hvordan beacons kan bruges i forskellige sammenhæng i erhvervslivet:

  1. Tidsregistrering er et oplagt emne, fx i ældreplejen, hvor en beacon installeret i borgerens hjem og en tidsregistrerings-app installeret på SOSU assistentens mobiltelefon vil aktivere automatisk registrering.
    Har borgeren selv fx en iPad, vil der også kunne gives besked ca. 70 meter før SOSU assistenten ankommer, hvilket kan give tryghed for, at det er den rigtige person man lukker ind.
  2. Effektivisering af mødelokale styring, der fungerer således, at møder den medarbejder som har booket mødelokalet ikke op, inden for et givent tidsinterval, sættes firmwaren i beacon til at styre, hvornår mødelokales auto­matisk meldes ledigt i Outlook, så andre der står og mangler et mødelokale i realtid på deres telefon, kan se hvilke lokaler der er ledige.
  3. Hjælp til at finde rundt på fx hospitaler, hvor beacon kan være en digital guide til indendørs navigation, eller fungere som døråbner for godkendt personale til aflåste områder.
  4. Mange virksomheder kender til madsvind fra kantinen. Med en komplet Facility App og installation af beacons i kantinen, kan bestilling, betaling etc. foregå nemt og hurtigt. Du kan læse mere om mulighederne specifikt med Facility App på de næste sider.

Kun fantasien sætter grænser, men vi forventer at især sundhedsvæsen og detailbranchen ifm. modtagelse af ­mobilbetalinger, vil være blandt de første til at se mulighederne i at kombinere den fysiske verden med den digitale.

 

Beacons - kort fortalt

Bluetooth eller WiFi beacon
En beacon kan kommunikere via Bluetooth protokollen, der har en rækkevidde på op til 70 meter og forudsætter, at Bluetooth er aktiveret på modtagers mobiltelefon. For at få større rækkevidde og større tilgængelighed, er der introduceret en BLE og WiFi beacon, der får strøm fra USB eller Ethernet stik og har en rækkevidde på ca. 150-200 meter.

Administration af beacons
Ved at anvende beacons med WiFi support kan man fra centralt hold kode alle beacons med relevante data via internettet og holde disse opdateret med ny firmware og informationer. Beacons med Bluetooth support kræver, at man er fysisk til stede inden for den givne rækkevidde.

Hvem supporterer beacons?
På mobilplatformen er Bluetooth beacons pt. supporteret i styresystemet Android, Blackberry, Windows og iOS, mens WiFi beacons supporterer stort set alle mobilplatforme, hvor WiFi er aktiveret.  Der er ingen tvivl om, at Apple’s introduktion af iBeacons ved lanceringen af iOS 7.0, har fået den øvrige mobilbranche til at åbne øjnene op for de muligheder, apps og support af beacons betyder for den samlede brugeroplevelse.

Hvad koster en Beacon?
En beacon koster fra 200 kr. og op til ca. 3.000 kr. pr. enhed, alt afhængig af kommunikationsprotokol og række­vidde, processorkraft og hvor meget data, som skal kunne kodes og programmeres på pågældende beacon.