2020-02-24

Er dit it-udstyr kulsort …?

Alle virksomheder er i virkeligheden it-virksomheder. Digitaliseringen af infrastruktur, arbejdsprocesser og kerneydelser udgør i dag rygraden i de fleste virksomheder. Derfor indtager virksomhedernes it-ansvarlige og medarbejdere en nøgleposition, når det handler om at gøre de stigende mængder it-udstyr mere miljøvenlige. Og som it-bruger har du heldigvis mange bæredygtige kort på hånden.

Andreas Antonsen, Director of Corporate Responsibility i Atea, giver dig her fem miljøvenlige tips, der gør dit it-udstyr mere bæredygtigt.

PS: Det handler ikke bare om at vælge det rigtige it-udstyr. Måden, du skaffer dig af med det gamle udstyr, er mindst lige så vigtig!

 

1. Vælg miljømærkede produkter

Antallet af miljøetiketter og bæredygtige certifikater på it-produkterne er nærmest uendelig. Derfor farer mange organisationer vild i bæredygtighedsjunglen.

”I Atea anbefaler vi, at du går efter miljømærkerne: Epeat, Energy Star og TCO Certified. Disse miljøstandarder dækker forskellige, vigtige områder og sikrer, at du får et produkt med en høj etisk standard,” siger Andreas Antonsen.

 

2. Giv dine it-produkter et længere liv

Når du bestiller et nyt produkt, skal det sandsynligvis erstatte gammelt it-udstyr. I fire ud af fem tilfælde, kan materialerne i den skrotningsmodne bærbare blive genbrugt. Ydermere øger du sandsynligheden for bæredygtig genbrug, hvis du benytter aktører, som kan give it-udstyret et nyt liv i en anden virksomhed – og som kan recirkulere udstyret på en miljømæssig forsvarlig måde. En af disse aktører er fx Atea med genbrugsprogrammet GoItLoop.

”Der er altid en risiko for, at informationerne på harddisken falder i de forkerte hænder, men hvis du fx overlader det det til os, sikrer vi, at alle informationer bliver slettet forsvarligt, og at computeren er helt ren og fri for firmalogoer, før den bliver videresendt. Hvis udstyret er ødelagt, sikrer vi, at komponenter og materialer bliver genbrugt så meget som muligt.”


3. Koordinerede leverancer sænker Co2-aftryk

Hvis du har købt en ny, miljømærket bærbar og indleveret den gamle til genbrug, kan du skåne miljøet for Co2, hvis du koordinerer leverancen med andre ordrer og dermed reducerer den samlede transport.

”Individuelle leverancer af enkle eller meget få enheder er ikke bæredygtigt. Ved at samle leverancerne kan der måske gå et par dage, før du modtager it-udstyret, men det er den pris, vi er nødt til at betale. Heldigvis er der er mange aktører, som kan hjælpe dig med at koordinere transporten.”


4. Vælg miljøvenlig energi

Al it-udstyr har brug for strøm. I dag kan du nemt og hurtigt indgå aftaler med strømleverandører, som videreformidler miljøvenlig elektricitet.

”Jeg opfordrer alle virksomheder til at købe miljørigtig energi, hvor det også fremgår, hvilke kilder strømmen kommer fra. Sats på sol, vind og vand.”


5. Pas på tingene!

Du kan aldrig helt undgå at slide på dit udstyr, men hvis du bruger det med omtanke, øges holdbarheden mærkbart. Ydermere er sandsynligheden for, at enhederne kan genbruges større ved vedligeholdt it-udstyr.

 ”Det kan være så enkelt som at have et cover på telefonen eller bruge en computertaske til den bærbare. Selvfølgelig bør du også rengøre udstyret regelmæssigt. Det lyder måske banalt - akkurat som med den miljøvenlige strøm - men det er præcis på de parametre, at vi kan se målbare resultater. Derudover har jeg ofte selv savnet de her tips i lignende guides.”

Tre miljøtiltag du kan sætte i gang med det samme:

  • Kontakt Atea for at lære mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med dit bæredygtighedsarbejde
  • Returnér 100% af dit it-udstyr. Spørg os gerne, hvordan vi arbejder med it-produkternes livscyklus
  • Brug Ateas GoItLoop-service, som hjælper dig med at genanvende dit it-udstyr på en måde, der tager hensyn til miljøet og dine fortrolige data

Lynguide: Det betyder miljømærkerne på dit it-udstyr

Epeat rangerer produkter baseret på bæredygtigheden i producenternes supply chain, mens Energy Star indikerer produktets energieffektivitet. TCO Certified medtager også sociale faktorer, såsom om fabrikken tilbyder gode arbejdsforhold for de ansatte.