21-09-2020

Et øget trusselsbillede kalder på nye it-sikkerhedsløsninger

It-sikkerhed er et område, flere og flere virksomheder har fået øjnene op for. De fleste mere af nød end af lyst i erkendelse af, at trusselsbilledet er steget markant de senere år.

”Alt det, du har på dit netværk, repræsenterer en usikkerhed. Uanset om det er en IOT-enhed, som fx en varmeføler eller et køleskab, eller din personlige PC”

— Tom Stampe - Senior Security Architect

Tom Stampe, Senior Security Architect i Atea, har arbejdet i it-branchen i 25 år, hvor han de sidste 10 år har specialiseret sig inden for it-sikkerhed. Det er et område i hastig udvikling, fordi angrebsmetoderne bliver stadigt mere avancerede og uigennemskuelige. Omvendt er bevidstheden om de potentielle økonomiske konsekvenser ved hacking og andet it-kriminalitet tydelige for enhver.  

Det er altafgørende, at virksomheder har det rigtige setup for at kunne modstå cyberkriminalitet. Ellers kan det koste dem ufatteligt dyrt,” starter Tom Stampe. 

Tom Stampe lægger ikke skjul på, at it-sikkerhed i hans optik er et nødvendigt onde og kritisk for forretningsdriften 

”Alt det, du har på dit netværk, repræsenterer en usikkerhed. Uanset om det er en IOT-enhed, som fx en varmeføler eller et køleskab, eller din personlige PC,” konstaterer sikkerhedseksperten, som altid kaster sig over risikoanalysen som det første i mødet med kunden.  

Ud fra vores risikoanalyse kommer vi med en række forslag til forbedringer. Vi laver planer for, hvad vi kan gøre for at forhindre et angreb, hvilke aktioner der skal ske under et angreb, og hvilke procedurer der skal udføres efter angrebet. Helt naturligt er vi selvfølgelig meget fokuserede på, hvad vi kan tilbyde og gøre for at reetablere virksomheden, så nedetiden minimeres, og forretningen kan fortsætte med minimale tab,” siger Tom Stampe. 

I forbindelse med en risikovurdering er det i høj grad rådgivning og indsigt i kundens netværk, der er med til at definere, hvor meget risiko der ligger i det nuværende setup. Og hvor langt økonomien rækker, når det kommer til at investere i it-sikkerhed.  

”Den helt store udfordring i dag er, at vi desværre ikke kan garantere 100 procent mod hackerangreb og virus efter implementering af nye sikkerhedsprodukter. Der vil altid være en vej ind, men vi kan gøre det meget sværere. Cyberkriminelle er ikke begrænset af regulativer og har frit spil til at skade og indtjene store summer penge i løbet af meget kort tid. Derfor får alle brug for en fortsat højere grad af it-beskyttelse. Og tror man, at ens virksomhed er 100 procent sikker, har man begået den første fejl. Der vil altid være nogen inde i systemerne, når man mindst venter det. I dag gik det godt, men kan du være sikker på, at det går ligeså godt i morgen?” spørger Tom Stampe retorisk. 

 

Specialistkompetencer er et vigtigt våben mod it-kriminalitet 

 Det øgede trusselsbillede stiller store krav til Tom Stampe som specialist, for kun specialistkompetencer kan minimere den ødelæggelse, de ondsindede it-kriminelle står bag. Derfor Tom Stampe og hans kolleger hele tiden være klar til at omstille sig og anvende nye metoder og værktøjer i deres arbejde.  

”Mange virksomheder vælger at outsource arbejdet med it-sikkerheden, så de kan føle sig i trygge hænder, fordi vi sikrer, at de altid er klædt bedst muligt på. I Atea arbejder vi på tværs af alle afdelinger og bruger hinanden til vidensdeling og erfaringsudveksling. Det giver os en stor fordel, når vi skal rådgive og hjælpe vores kunder med at sikre sig mod cyberkriminaliteten,” afslutter Tom Stampe.