24-07-2017

Fremtidens sundhedspleje foregår i hjemmet

Denne artikel sætter fokus på potentialerne inden for områderne personlig sundhed og professionel sundhedspleje i Danmark.

tandlæge tablet

 

Forestil dig at du sidder på arbejde, og du får et opkald fra din fars læge. Din far er på hospitalet. Det er ikke alvorligt, men du skal komme for at se ham. Når du ankommer, finder du ud af, at din far sidder i et værelse. Han ser træt ud, men han smiler til dig, mens du går ind. "Hvad skete der?" spørger du.

 

Sygeplejersken viser dig en skærm på hendes iPad med datagrafik: "Din far var tæt på at få et hjerteanfald her til morgen. Hjertesensorerne i hans ur varslede hjemmeplejen, som også opfattede en uregelmæssig adfærd i din fars morgenrutine. Da advarslen nåede os, sendte vi det nærmeste hold ud til hans hus. De kom der lige i tide til at stabilisere ham og forhindre hjerteanfaldet.

Den offentlige sundhedspleje revolutioneres med IoT

Med flere enheder, der sporer vores adfærd, vaner, mønstre og indsamler alle slags signaler fra vores daglige liv, har IoT potentiale til at revolutionere moderne sundhedspleje med lovende teknologiske, økonomiske og sociale perspektiver. Med IoT-baserede sundhedsydelser kan vi:

  • Reducere omkostningerne i sundhedssektoren
  • Øge kvaliteten af ​​patientpleje og liv
  • Berige brugeroplevelsen

Hvordan? Med realtidsovervågning, tidlig diagnostik samt understøttelse af kroniske sygdomme, for blot at nævne nogle af vores mange muligheder med IoT-teknologi.

Fra hospitalet til hjemmet

At beholde patienter på hospitaler er dyrt. Ifølge Kaiser Family Foundation var den gennemsnitlige daglige omkostning for en enkelt indlæggelse over $ 1.700 (svarende til ca. 10.000 DKK) i 2013. Fjernovervågning giver hospitaler mulighed for at sende en patient hjem uden at gå på kompromis med deres behandling og sikkerhed.

 

Realtidspasning bygger bro mellem den private -og offentlige sundhedspleje. Denne pasningsform kan let anvendes til at hjælpe de ældre, kronisk syge og dem, der kræver konstant overvågning. Med værktøjer som Alexa, Google Home og Jarvis har patienten personlig hjælp til at koordinere og styre flere enheder på tværs af platforme.

Patienterne får magten tilbage

Det drejer sig ikke kun om at spare på omkostningerne. Realtidsovervågning kan give patienten bedre forståelse af deres egen tilstand og hvordan man kan reagere. Eksempelvis varslede din fars smarte enhed ham forud for hjerteanfaldet, da enheden registrerede små afvigelser i hans statistik. Statistikken gjorde ham opmærksom på, at han burde hvile sig eller drikke vand.

 

Med IoT er din vigtigste digitale allierede ikke kun telefonen i lommen. Det er hele dit hjem. Enheder, der til enhver tid sikrer din velfærd ved at koordinere og tale med hinanden og andre tjenester. Potentialet er ubegrænset.

Potentialet for transformation i sundhedssystemet

I den nærmeste fremtid vil vi se ændringer i forhold til, hvordan vi beskæftiger os med sygdom og nødsituationer. Fremtiden tilbyder en mere demokratisk, effektiv og øjeblikkelig måde at sikre vores velvære på. Behovet for fagfolk bliver mindre, og kun når det er strengt nødvendigt.

 

På trods af store fremskridt inden for ny teknologi, og behandlinger inden for hospitalet, er letheden, som den digitale revolution har tilbudt i de seneste år, ikke fuldt ud oversat og udnyttet til nye og værdifulde tjenester til den gennemsnitlige slutbruger.

 

Begyndende med overvågning i realtid og smart hjemmehjælp, har vi den enestående mulighed for at genoverveje og optimere hele sundhedssystemet.

 

 

Af Ulla Dubgaard