19-02-2015

It skal derhen, hvor de vigtige beslutninger træffes

At rykke it helt tæt på forretningen fylder meget i bevidstheden hos CIO Claus Hagen Nielsen i den danske rådgivningsvirksomhed COWI, når han ikke lige bruger tid på at lede sine 105 medarbejdere på tværs af ni lande. Mød it-topchefen, der i 2014 blev kåret som ’Årets CIO af Computerworld, Dansk IT og IDC.

COWI

 

Claus Hagen Nielsen er en travl herre. Med ledelsesmæssigt ansvar for 105 med­arbejdere på tværs af flere tidszoner i en koncern med i alt 6.300 medarbejdere fordelt i 24 lande og projekter i over 120 lande, er der nok at se til som CIO for den danske ­rådgivningsvirksomhed COWI. Der skulle da også en god portion kalendergymnastik til, før det omsider lykkedes at stjæle lidt af Claus Hagen Nielsens tid. Efter dette interview stod den på præsentation af tre nye it-udviklingsprojekter for virksomhedens Business Process Management. At rykke it tæt på ledelsen er helt tydeligt et hjertebarn for Claus Hagen Nielsens arbejde i COWI:

”It skal helt frem i forretningsprocesserne og indgå som en integreret del af forretningsstrategien, hvis min afdeling for alvor skal skabe værdi for virksomheden. At bringe it tæt på beslutningsprocesserne kan være en vigtig konkurrence­fordel, og det er min overbevisning, at man risikerer at blive løbet over ende af konkurrenterne, hvis man ikke tænker it ind i forretningen.”

Hvad er du særligt glad for ved dit arbejde?

”For mig er det vigtigt at kunne gøre en forskel. Derfor har jeg også valgt at være i en virksomhed, der gør en forskel for samfundet og ikke kun for aktionærerne. Desuden holder jeg af at arbejde sammen med glade medarbejdere. Vi skal levere ’best in class’-projekter, men det er vigtigt, at det sker med respekt for medarbejdernes privatliv. Dette er jeg meget bevidst om, at jeg som leder har et ansvar for, og jeg forsøger også at være en god rollemodel.”

Hvad er det vigtigste it-projekt, I har gennemført de sidste fem år?

”I COWI lever vi af projekter, og derfor er det vigtigt hele tiden at have et økonomisk overblik. Jeg blev blandt andet hentet ind til stillingen for at implementere et globalt ERP-system med fokus på effektiv projekt-, ressource- og finansstyring. ­Investeringen og projektet er det største it- og forretningsprojekt nogensinde i COWI. Vi kan se, at de steder, hvor systemet og processerne er implementeret, giver det forretningen en væsentlig bedre økonomisk indsigt i projektleverancer og dermed langt bedre mulighed for at opfylde vores EBIT-mål. Jeg er sikker på, at det har medvirket positivt til, at COWI sidste år fik sit bedste regnskabsresultat nogensinde.”

Hvad er den største udfordring i dit job i dag?

”Det er en løbende udfordring at skulle levere innovative projekter af høj kvalitet, samtidig med at vi skal være omkostningseffektive. Vi har i it derfor valgt at outsource nogle kompetencer, ikke kun for at spare, men for at frigøre udviklerne fra drift, så de kan bruge mere tid på udviklingsopgaver, der kan forbedre forretningens processer eller services. Derudover skal jeg hele tiden sørge for, at it er tæt på forretningen, fordi det er dér, vi for alvor skaber værdi. Det bruger jeg en del ressourcer på.”

Hvad gør du for at sikre, at direktionen lytter til dig?

”For os fungerer det rigtig godt med en fast governance-model, der forbinder it med resten af forretningen i det daglige. Derfor har vi etableret et business process management­board, hvor forretning og business support mødes og debatterer optime­ringer af processer og nye udviklingsinitiativer. Modellen har jeg bragt med mig fra min tid i DuPont, hvor min tidligere chef og jeg udviklede og modnede modellen over en femårig periode. Globale processer og systemer går jo oftest på tværs af organisatoriske strukturer, så derfor er det vigtigt at etablere en governancemodel, som understøtter og sikrer forretningens globale og tværgående processer samt de ­udviklingsidéer, der opstår. Derudover mødes jeg i forskellige fora med direktionen og forretningsledelsen for at drøfte ­optimeringer med it-understøttelse.”

Hvilke it-tendenser, synes du, er mest interessante lige nu?

”Der er særligt tre tendenser, som jeg holder meget øje med i øjeblikket: Mobility, Cloud Computing og Big Data. Mobility er vi allerede godt i gang med, og vi har netop frigivet tablets med Windows 8.1, så vi bedre kan understøtte de mange mobile projektmedarbejdere. Cloud holder jeg øje med, fordi der ligger et stort potentiale i at placere flere it-løsninger i standardiserede services. Vi har rigtig gode erfaringer med, at vi for nogle år siden valgte at placere vores it service management system i skyen. Big Data tankegangen er relevant for os, fordi vi har fået adgang til smarte analyseværktøjer, der giver os mulighed for at analysere datamønstre i vores stigende mængder data. Snart kan vi bruge vores Business Intelligence platform til at forudse fremtidige resultater og tendenser baseret på vores mange projektdata.”

 

 

BLÅ BOG - Claus Hagen Nielsen

2010

CIO & Senior Vice President, COWI

2000-2010

Vice President, DuPont (tidligere Danisco)

1995-2000

Group it-manager, JAI

1985-1995

It-chef, Schenker

 

Uddannelse

Uddannet inden for it og forretnings-administration, suppleret med Executive ledelsesprogrammer fra IMD