19-01-2018

Når stilstand er godt

Gennem de seneste 10 år har jeg set et utal af innovative tiltag til at automatisere og forbedre oplevelsen af videokonferencer, og det er aldrig gået så stærkt som det gør i øjeblikket. Produkterne der kommer til markedet er alle sammen enige i, at fremtidens videokonferencekameraer skal være med faste linser og uden bevægelige dele.

 

Er det ikke et skridt i den forkerte retning?

Mit svar er – nej! 

I sidste uge (uge 12) var jeg inviteret til Cisco i Norge, hvor jeg blev introduceret til Cisco Spark Room Kit med enkelt kamera og Cisco Spark Room Kit Plus med fire kameraer. 

Begge systemer har indbygget 15,1 Mega Pixel kamera fixed lens med 5K sensor med support op til 60 frames per second. Det siger nok ikke alverden om, hvad det kan gøre af underværker i møderummet, og her er en væsentlig pointe. Alle kan bygge et kamera, mikrofoner og højttalere efter nogle givne specifikationer, men for at give brugerne den gode oplevelse så kræver det ekspertise og et hold af softwareudviklere fra øverste hylde.

Den rigtige retning

Skridtet i den rigtige retning i forhold til pan, tilt og zoom baserede løsninger skyldes, at man i disse systemer kan levere en overbevisende oplevelse, der for brugerne ligner knivskarp og hurtig zooming, som reelt er image cropping – beskæring af billedet. Dette gøres kontinuerligt, så der leveres op til 60 billeder i sekundet. Selve beskæringen sker ved, at systemet laver ansigtsgenkendelse og hele tiden holder styr på hvem der taler under mødet og derefter beskærer billedet. Det lyder jo simpelt, men hvis nogen har siddet og beskåret billeder til en snas film, så opstår problemet med at centrering i forhold til horisontale og vertikale linier ender med et slutresultat med helt forkerte proportioner i billederne. For at undgå den uønskede effekt, så har Ciscos ingeniører udviklet en algoritme, der kompenserer for dette.

 

CPU chippen i Spark Room Kit er magen til den der er centralnervesystemet i Teslas el-biler, og leverer regnekraft på et niveau, man aldrig før har set brugt til videokonferencer. Netop al den regnekraft vil fremover give os nogle helt andre måder at designe og producere møderumssystemer på. 

 

Når nye løsninger til møderum designes, så er audio et andet meget væsentligt aspekt. Ud over de indbyggede højttalere skal levere en overbevisende lydkvalitet, så skal de indbyggede mikrofoner opfange og genkende tale fra møderummet. Alt dette skal gøres uden at skabe vibrationer i videokonferencesystemet, da vibrationer ville medføre et kamera opfangende rystede billeder. Igen handler det om ingeniører der kan kombinere fysikkens love med effektive software algoritmer.

 

Der er mange forskellige parametre, der skal falde på plads for at overflødiggøre de hæderkronede kameraer, men fordelene er absolut til at få øje på:

   • Ingen bevægelige dele, der slides eller går i stykker
   • Kræver mindre plads end de eksisterende løsninger
   • Det nedbringer antallet af synlige kabler
   • Forenklet montering og installation

Meget tyder på, at fremover så er de eneste bevægelser i et mødelokale dem vi selv udfører, alt andet er overladt til stilstand, og som en gammel forfatter engang sagde:

"Det er i grunden ikke så galt."

 

Af Peter Baltzer, Network Concept Manager