Spring til indhold
Tilbage til Cases

Ny pc hvert minut til Aalborg Bibliotekerne

Hos Aalborg Bibliotekerne er alle gamle pc’er udskiftet med tynde klienter, for hver gang en bruger logger af den tynde klient dannes en spritny pc til den næste. Det er brugervenligt, sikkert og giver borgerne mulighed for problemfrit at anvende pc og internet fx kl. 20 om aftenen, når personalet er gået hjem.
Aalborg Bibliotekerne

137 tynde klienter, der næsten uafbrudt bliver anvendt af borgere i kommunen. Det er scenariet på bibliotekerne i Aalborg Kommune, og det stiller krav til brugervenlighed og ikke mindst sikkerhed. Samtidig har bibliotekerne i kommunen i længere tid kørt med udvidede åbningstider om aftenen og i weekenderne, hvor der ikke er it-support. Her skal pc’erne også kunne køre problemfrit.

 

”De udvidede åbningstider er en stor succes, og det bliver brugt flittigt. Det er de tynde klienter med til at understøtte,” siger Martin Schmidt-Nielsen, der er it-koordinator og bibliotekar ved Aalborg Bibliotekerne.

 

Tidligere var der en it-afdeling på hovedbiblioteket, og Martin Schmidt-Nielsen havde et større arbejde med at håndtere de enkelte pc’er, når der var udfordringer med dem. Samtidig skulle hver enkelt pc opdateres enkeltvis, hvilket i dag klares fra centralt hold via et image. I dag skal han blot fejlmelde dem til kommunens centrale it-enhed, hvorefter de løser problemet på afstand.

 

”Vores krav til løsningen var, at det skulle være nogenlunde simpelt. Alle skal kunne bruge vores pc’er. Også borgere, der ikke er rutinerede computerbrugere. Udstyr og opsætning må ikke kunne ødelægges, og sikkerhedsniveauet skal være højt. Hvis fx en udlænding har valgt engelsk tastatur, eller hvis der er nogle unger, der synes, det er sjovt at lægge et fjollet baggrundsbillede på, så skal det være nemt at ordne – både for brugerne og for personalet,” forklarer Martin Schmidt-Nielsen.

 

I dag er alle pc’er på bibliotekerne derfor tynde klienter, der er ens, altid opdaterede og tidssvarende. De styres fra centralt hold af kommunens it-center, kører virtuelt, og hver gang pc’en genstartes slettes alt det gemte, og der dannes en frisk, pc ud fra bibliotekets image til den næste bruger.

Martin Schmidt-Nielsen fortæller, at der har været gode reaktioner fra brugerne: ”Der er færre udfordringer nu, det er meget funktionelt og det kører bedre. Vi har også fået skabt en rigtig god brugergrænseflade, hvor vi har gentænkt måden, som ikonerne bliver præsenteret på. Det skal minde så meget om pc’en derhjemme, så borgerne ved, hvordan de skal bruge den. Samtidig ser det godt ud, og vi har brug for væsentligt færre ledninger.”

 

Ved hver pc-plads har biblioteket opsat en baggrund, der opridser retnings-linjerne for anvendelse, så det er lige til at gå til for den næste bruger.

Bibliotekernes nye digitale virkelighed

Bibliotekerne i Aalborg Kommune bliver brugt flittigt af studerende, børn, nydanskere og ældre mennesker – kort sagt alle dem, der enten ikke har en pc selv eller har brug for ro til at koncentrere sig. Herudover er der også alle dem, der kommer for at låne en bog, og som bruger pc’erne til at finde materialet.

 

”Vi spiller en stor demokratisk rolle i samfundet, fordi vi giver alle borgere mulighed for at benytte computeren. Internettet er i dag så vigtigt i ethvert menneskes liv, at vi bliver nødt til at stille den service til rådighed, og samtidig tilbyder vi en anden stemning og andre muligheder end i Borgerservice, hvor borgerne også kan låne en pc og få internetadgang,” forklarer Martin Schmidt-Nielsen.

 

På ét område hos Aalborg Bibliotekerne bliver der dog ikke brugt tynde klienter endnu, og det er gamingområdet. Ifølge Martin Schmidt-Nielsen er gaming en stor succes, der er med til at tiltrække de unge, og derfor arbejder kommunen også på at få en løsning med tynde klienter op at køre til dette formål.

 

Indtil nu har det kun været muligt at lægge store professionelle grafikkort ind i det virtuelle setup, og det har været for omkostningstungt. Der begynder dog at ske en del med udviklingen inden for dette område. Derfor forventer Martin Schmidt-Nielsen også, at gaming-pc’erne med tiden kommer over på den virtuelle platform.

”Vi ville gerne kunne fortsætte med at tilbyde denne service. Traditionelt har vi svært ved at få fat på de unge mennesker, men gaming er med til at fastholde biblioteket i deres bevidsthed. Og så er gaming samtidig udviklende for de unge.”

 

Det virtuelle setup er på grund af de gode erfaringer ved at blive udrullet til kommunens borgerservice centre, og lige nu ser it-centeret på, om der er andre steder i kommunen, hvor det vil give værdi.

Tilbage til Cases
Atea perceived better if you update your browser. Here you will find a new version of Internet Explorer