Kommunerne har aldrig før haft så mange muligheder for at gøre borgerne tryggere, gladere og sundere gennem data. Sensorer med internetadgang kan give kommunerne uvurderlig viden om alt lige fra målinger af luftforurening vs. mængden af trafik, ledige p-pladser, rottefældetømning og energibesparende belysning til tilstoppede kantstensbrønde i byerne.
Alligevel er der langt mellem de kommuner, som kan fremvise allerede implementerede og værdiskabende IoT-baserede Smart City-løsninger.
Derfor har Atea søsat et nyt workshop-format, der skal knække IoT-koden ude hos den enkelte kommune. Ifølge Bjarke Bolding, innovationsarkitekt hos Atea, forankrer workshoppen IoT i hele kommunen på tværs af forvaltninger, hvilket er et vigtigt skridt i den rigtige retning.
Han fortæller, at alle erfaringer viser, at hvis det kun er den enkelte forvaltning, der dedikerer ressourcer til et IoT-projekt, så kommer løsningen sjældent videre end til pilot-stadiet.
" Et af hovedformålene med dette workshop-format er derfor både at inspirere deltagerne til at tænke på, hvordan løsningerne kan bruges på tværs af hele kommunen, og på hvilke løsninger som er mest relevante for kommunens borgere. Det er med til at skabe succesrige projekter og løsninger, som ikke kun lever i en silo,” siger Bjarke Bolding og fortsætter:
”Desuden er vi er meget bevidste om ikke kun at se på IoT som et it-projekt, fordi vi ved, at IoT-projekter jo netop fejler, hvis den menneskelige dimension ikke er til stede. Nye løsninger kræver, at medarbejderne arbejder anderledes, og den omstilling skal vi selvfølgelig tage højde for.”
Derudover tager workshoppen udgangspunkt i at workshop-deltagerne skal have konkrete, hands on oplevelser med IoT. Da Ateas IoT-specialister i juni besøgte Hjørring Kommune fik deltagerne derfor mulighed for at bygge deres egen sensor, som måler temperatur, luftfugtighed samt bevægelse. Data fra disse sensorer blev herefter sendt ud i skyen til videre analyse og visualisering.
Resultatet blev, at deltagerne kom igennem hele IoT-værdikæden og endte ud med en konkret forståelse for mulighederne og teknikken bag IoT.
"Workshoppen giver en medrivende introduktion til IoT. Og med opsamlingen af data i Microsoft Azure, fik jeg en god fornemmelse af, hvor hurtigt og nemt man rent faktisk kan komme i gang,” siger Jens Hastrup, IT Administrator i Hjørring Kommune.
Samme positive oplevelse fik hans kollega, Henrik Riisager, som til daglig er netværksadministrator.
”En sjov og anderledes-, men fremfor alt spændende måde at arbejde med IoT – mulighederne er uendelige.”
En af hemmelighederne bag det succesrige workshop-format er, at teamdagen tager udgangspunkt i den enkelte kommune. For Bjarke Bolding betyder det, at workshops for kommuner i ’Udkantsdanmark’ ikke nødvendigvis skal tage udgangspunkt i forkromede ’Smart City’ IoT-løsninger. I stedet skal workshoppen inspirere til, hvordan IoT kan løse konkrete problemer i kommunerne.
”Der har været en tendens til at fokusere mere på teknologien i stedet for på de problemer, teknologien og IoT skal løse.”
”Workshoppens udgangspunkt er, at kommunen efter kun én dags workshop har en klar idé om, hvordan IoT og digitalisering kan skabe værdi for præcis deres borgere.”