”For virkelig at udnytte rummets potentiale, skal vi ikke fokusere på teknologien...”
Oprindeligt stammer idéen om sanserummet fra et projekt om en fødestue, som Atea har indrettet i samarbejde med MODOS og Regionshospitalet i Herning. Tanken var at skabe en tryg og beroligendeatmosfære i den stressede fødselssituation.
Dette har Skolen ved Nordens Plads ladt sig inspirere af for at komme deres elever med særlige behov til gode. Skolens børn er ramt af særlige udfordringer i form af indlæringsvanskeligheder, udviklingsforstyrrelser og sociale eller følelsesmæssige vanskeligheder. Sanserummet er særligt velegnet til de mest udfordrede elever. Denne gruppe børn oplever primært via deres sanser,fordi de udviklingsmæssigt stadig befinder sig på de helt tidlige trin, hvor hjernen koder en række forskellige sanseindtryk sammen til en erfaring.
Derfor er formålet med sanserummet at skabe en atmosfære der stimulerer børnene, så man gennem deres sanser kan gøre dem klar til læringssituationer. I rummet kan der efter elevens behov vælges alt fra rolige landskaber med skove og kvidrende fugle til mere livlige omgivelser med elefanter på den afrikanske savanne. Ideen er at opnå den totale sanseopleve, sådan at alle sanser på sigt er inkluderet i rummet.
Skolen har kun haft sanserummet i ganske kort tid, men erfaringerne har været positive. Særligt skiller en bestemt historie sig ud. En pædagog havde en oplevelse med en pige, der er udfordret på mange områder. Normalt er hun svær at få kontakt til og kan kun holde koncentrationen i kort tid ad gangen. Alligevel faldt hun hurtigt til ro inde i sanserummet, og pædagogen kunne komme i kontakt med hende og opretholde en dialog i meget længere tid end normalt.
Ifølge pædagogen gav det beroligende skovlandskab pigen en form for afledning og skabte små pauser i kommunikationen mellem dem. På den måde føles kontakten knap så intens og nemmere at være i. Oplevelsen var en succes, fordi de på skolen havde været forbeholdne for at udsætte netop denne elev for rummet med de mange stimuli. Men pigen tog godt imod situationen og kunne tage sanseindtrykkene til sig.
Sanserummet er en praktisk løsning for personalet, hvis man ved, at det lige præcis er skovturen, der virker beroligende på barnet. Det er nemmere at gå ind i rummet, end at tage fysisk ud i naturen, hvor barnet også skal forholde sig til andre sanseindtryk (fx duften af træerne, bladenes bevægelser og lyden af fuglene der pipper).
”Mange skoler vil gerne have eleverne ud og opleve verden og besøge virksomheder, men sanserummet er en god måde at få verden ind i skolen på, ” siger Morten Jacobsen, pædagogisk it-vejleder på skolen. Forsøgsfase under løbende udvikling Det er første gang skolen har investeret i teknologi, der er rettet mod de mest udfordrede elever. Derfor vil fokus i starten primært være på denne børnegruppe, men planen er, at rummet skal benyttes af alle skolens elever.
Nogle af de mindre udfordrede elever har fået lov til at gå på opdagelse i rummet. Denne måde er ifølge underviserne optimal, for det giver eleverne mulighed for selv at udforske hvilke stimuli, de kan rumme og hvor længe. Samtidig får underviseren en idé om, hvilke film og lysopsætninger, der fungerer for det enkelte barn.
Sanserummet er stadig i en opstartsfase, og derfor er det vigtigt løbende at evaluere sanseindtrykkene hver for sig for hver enkelt elev. Genkendelse er vigtigt for børnene, så det er en god idé at lyd og billede er det samme de første par gange. I tilfældet med pigen der pludselig var i stand til at have en længere dialog, blev hun udsat for både visuelle og auditive indtryk, og det havde en god effekt, men næste gang er det vigtigt ikke at gå for hurtigt frem og mærke efter, hvad pigen kan rumme.
”...men på barnet og barnets behov, sådan at vi kan ramme det enkelte barn og skabe den optimale læringssituation”