Spring til indhold

Skyen sikrer fiber-redning i Nordvestjylland

Rekord-effektiv udrulning af lynhurtigt fibernet kan gøre det nordvestlige hjørne af Danmark til en teknologisk spydspids. Ifølge Thy-Mors Energi understøtter selskabets cloud-strategi, at medarbejderne kan fokusere på det væsentlige: At sikre et af landets tyndest befolkede områder markedets hurtigste internetforbindelse.
Thy-Mors Energi
Cloud
Thy-Mors Energis cloud-strategi sikrer, at medarbejderne kan fokusere på at sikre et af landets tyndest befolkede områder markedets hurtigste internetforbindelse.
Fakta
  • El- og fiberselskabet Thy-Mors Energi er ejet af ca. 44.000 andelshavere i Thy, på Mors og Thyholm.
  • Thy-Mors Energi har ingen data lokalt, men betjenes af en 100% hybrid cloud-løsning, hvor hovedparten er fordelt mellem Ateas cloud og Microsoft Azure.
  • Pga. cloud kan medarbejderne arbejde uafhængigt af domiciler, ligesom Active Directory hos Microsoft Azure bl.a. integrerer single sign-on og authentification.
  • Atea leverer Expressroute som forbinder Ateas cloud og Microsoft Azure med Thy-Mors Energi.
  • Derudover står Atea for drift af det cloudbaserede servermiljø – herunder overvågning, incident håndtering og backup af servermiljøet i Microsoft Azure.

Hvis udrulning af dyr og krævende fiber-infrastruktur var en OL-disciplin ville el- og fiberselskabet Thy-Mors Energi være sikret en stensikker podieplads. Andelsselskabet når allerede i 2020 målsætningen om at kunne tilbyde områdets 44.000 husstande og virksomheder en lynhurtig internetforbindelse via fibernet.

 

Til sammenligning er mange andre lokale el- og fiberselskaber ikke nær så langt, når det kommer til at tilbyde det lokale erhvervsliv en stabil og konkurrenceforbedrende fiberinfrastruktur. Specielt ikke i tyndt befolkede områder, hvor fibernet-investeringerne har svært ved at tjene sig selv hjem.

 

”Ikke mange er klar over det, men udrulningen af fibernet er med et budget på omkring 650 millioner kroner en af de største investeringer i områdets infrastruktur i rigtig mange år,” siger Henrik Bostrup, CIO i Thy-Mors Energi.

Fokus på kerneydelsen – ikke skyen

Ifølge ham har Thy-Mors Energi formået at fastholde den imponerende hastighed i fiberudrulningen sideløbende med, at en fremtidssikret cloudløsning har medført en omfattende digital transformation for selskabets medarbejdere.

”For os handler cloud om, at vi i dag kan flytte grænserne for, hvordan øget digitalisering kan styrke os som virksomhed - både som ansatte, men i særdeleshed også i forhold til at drive en moderne virksomhed for vores kunder og andelshavere.”

 

Thy-Mors Energi betjener sig af en driftet cloudløsning med workloads placeret i både Ateas cloud og i Microsofts cloud-platform, Azure.

 

”Vi har fået en stærk cloudløsning, og den bruger vi til at digitalisere arbejdsgangene. I praksis betyder det, at slutbrugerne kan fokusere på at løse opgaverne i stedet for at bruge energien på teknologi,” siger Henrik Bostrup og uddyber:

 

Når fx vores mange kørende teknikere kan forblive mobile og effektive, fordi it-systemerne virker, uanset hvor de arbejder henne, er det et godt eksempel på, at vores cloud-løsning understøtter vores forretning.

 

Se vores løsninger på cloud og datacenter her >

Serverloads reduceret med 30%

Udover de digitaliserede arbejdsgange kan effekten af Thy-Mors Energis hybride og skalerbare cloud-setup også aflæses på andelsselskabets bundlinje.

I september 2018 overtog Atea driften af Thy-Mors Energis hybride cloudmiljø, og det samarbejde har, ifølge Henrik Bostrup, allerede bevirket, at omkring 30% af det samlede serverload er blevet barberet væk – bl.a. fordi den hybride cloudløsning gør det muligt at placere workloads der, hvor det giver bedst mening. Omvendt har Thy-Mors Energi altid mulighed for at opskalere antallet af servere, hvis behovet for ressourcer stiger.

 

Derudover betyder Thy-Mors Energi tilstedeværelse i Microsoft Azure, at el- og fiberselskabet automatisk har adgang til en lang række værdiskabende services og applikationer, som it-afdelingen - med en sikker og fleksibel integration til deres egen og Ateas cloud-infrastruktur - frit kan vælge at inddrage i forretningen, når og hvis det giver mening.

 

Vi står lige nu et sted, hvor vi selv frit kan tilvælge de løsninger, der støtter bedst op om forretningen. Både Microsoft Azure og Ateas cloud giver os en agilitet, som vi ikke ville have haft i vores eget datacenter.

 

Henrik Bostrup nævner, at en ny mail-service på Microsoft Azure netop har erstattet forsyningsselskabets gamle, on premise mail-system til udsendelse af interne- og eksterne nyhedsbreve. Resultatet er en betydelig månedlig besparelse.

Endnu mere as a Service i fremtiden

Atea leverer i dag drift, overvågning, incident håndtering og backup af servermiljøet i Microsoft Azure og Ateas cloud. Og står det til Henrik Bostrup kommer Thy-Mors Energi i fremtiden til at overdrage endnu mere ansvar til Atea – herunder ansvaret for netværk, beredskab og support.

 

”For os ligger der både en økonomisk og sikkerhedsmæssig gevinst i at lade Atea overtage flere ansvarsområder as a Service. Det giver vores egne slutbrugere og it-afdeling mulighed for at koncentrere sig om deres kerneopgaver,” siger han.

 

Vi vil hellere fokusere på at hjælpe vores medarbejdere til at anvende teknologien fremfor at sidde i et serverrum.

 

Se vores løsninger på cloud og datacenter her >