Spring til indhold
Tilbage til Cases

Storage med Google som forbillede

Kodeordene for TV MIDTVESTs nye storageløsning er virtuelt SAN og ’standardkomponenter’ med Google og Facebook som forbillede. Det har givet dem den ønskede hastighed, redundans og sikkerhed, som de sigtede efter inden for et fornuftigt budget.
TV MIDTVEST
Cloud og datacenter

”Vi bruger uhyggeligt lidt tid på storagedelen sammenlignet med tidligere, fordi hele komponenten omkring SAN og admini­stration er fjernet. Tidligere designede, udviklede og konfigurerede vi SAN – den tid er forbi. Den største glæde er, at det hele er baseret på standardkomponenter, fuldstændig på samme måde som Google og Facebook har designet deres datarum. Det er fremtiden,” for­klarer Ole Christensen begejstret.

 

Ole Christensen er it-administrator hos TV MIDTVEST, der er en af otte regionale TV-stationer i Danmark, og for ham er der udelukkende ét mål med it-afdelingens arbejde, og det er at få brugerne, de ansatte, til at føle sig i centrum og gøre dem tilfredse. Det var de ikke tidligere.

 

”Vores tidligere SAN var designet med for langsomme diske, som gjorde, at vi havde svartidsproblemer og tit sad og ventede på at gå fra et felt til det næste. Det bestod af dedikerede servere i et bladekabinet. Derfor stod vi over for at skulle udskifte alle servere i kabinettet, men var det nu den rigtige løsning? Det spørgsmål brugte jeg en del tid på i designfasen,” siger Ole Christensen.

Konventionel platform med virtuelt SAN

TV MIDTVEST ville have et mere ­redundant setup med god performance, uden at de skulle ud i en stor og dyr storage-investering med to SAN, SAN-Switche og replikeringssoftware. I samarbejde med Atea og VMware fandt TV MIDTVEST frem til en løsning, som er baseret på VMware vSphere med virtuelt SAN, fire HP ProLiant-servere monteret med en kombination af SAS-diske og SSD-diske.

 

”Det er en helt konventionel hardwareplatform med servere, SAN-switche og storage nedenunder. Det nye er VMwares virtuelle SAN. Det er en helt andet opbygning, et objektorienteret filsystem. Man splitter data ud over flere maskiner, og så har du data liggende flere steder på lokale servere. Så splitter du data op alt efter, hvor meget sikkerhed og hastighed du vil have.

 

I stedet for at bruge traditionel RAID og LUN, så bruger man objekter. Det er sådan Google og Facebook også kører. Og det er en ny måde at anvende storage på. Du tilføjer bare en node eller flere diske, hvis du har brug for mere plads. Jeg vil mene, at virtuelt SAN er lige så stort for storage-området som CPU og MEM-virtualisering var da, jeg startede med virtualisering i 2001,” forklarer Ole Christensen og fortsætter:

 

”Man sparer en masse ­administration og penge, fordi ressourcer tilføjes efterhånden, som behovet opstår. Det er at foretrække frem for at købe et kæmpe SAN og skulle spå om forretningens behov de næste tre-fire år.”

 

TV MIDTVEST har fire hosts og 65 TB, som kan udvides op til 64 hosts. Det betyder, at der er langt op til maksimum­-kapaciteten. I dag har TV-stationen cirka 100 kørende produktionsservere på de fire hosts, men man kan sagtens køre 3-400 servere på det samme system. Ressourcemæssigt er der derfor ikke nogen begrænsninger, da de enkelte komponenter kan udvides dynamisk efter behov.

Profilstyring og ét managementsystem

Storagedelen i den nye løsning er profilstyret, hvilket er en fuldautomatisk funktion, som gør, at administratoren ikke skal oprette nye servere eller lave RAID’s ned igennem SAN.

 

”Vi er meget glade for, at hele storage­delen er profilstyret, så vi ikke skal tænke over, hvordan vi skal styre storage. Det er rent administrativt en stor lettelse og glæde,” siger Ole ­Christensen.

 

Derudover styres løsningen igennem et og samme interface, hvilket vil sige, at du har ét managementsystem til alle interfaces. Ole Christensen er særligt begejstret for denne del, fordi han dermed har fået den sidste del af konfigurationen ind under virtualiseringshatten. Og den essentielle effekt af infrastrukturen kan nu styres derindefra, hvor der kan tildeles processer, memory, netværk og storageressourcer.

 

”Tidligere skulle vi flakke imellem mange interfaces og leverandører, nu har vi kun ét interface. Det er virkelig godt. I teorien har du ikke noget med din hardware at gøre, med mindre noget af det fejler,” fortæller Ole Christensen, som ikke forsøger at skjule, at de har fået den løsning, som de ønskede.

Nyt produkt – men gennemtestet

Hos TV MIDTVEST var de en anelse lorne ved at vælge den nye version af vSphere med virtuelt SAN, fordi der så ofte opstår uforudsete fejl, som først bliver rettet i anden version af produktet. Samtidig havde de god erfaring med VMware fra tidligere, og derfor blev beslutningen taget.

 

”Det virker usandsynligt godt, det er meget nemt at bruge. Brugergennemsigtigheden og brugervenligheden er gennemarbejdet og godt testet. Produktet har været ude til en af de største brugertests nogensinde, og så er fejlene blevet rettet, inden den officielle frigivelse. Der er lige blevet frigivet en version 6, som vi opgraderer til efter sommerferien. Så vil de sidste ting komme på plads, fx at performancemålingerne kommer til at ligge inde i managementsoftwaren,” siger Ole Christensen.

 

Det næste projekt for Ole Christensen og hans it-kollegaer er at indføre rackbaseret sikkerhed, hvor de vil placere deres fire hosts i forskellige serverrum. Når det sker, vil VMware-delen selv kunne finde ud af at fordele data – hvis der skulle opstå en nødsituation, som fx at det ene rum brænder.

 

Denne løsning kommer dermed til at erstatte den tidligere meget dyre replikeringssoftware til SAN, og det vil samtidig lette administrationen.

Ole Christensens råd til andre, der skal have ny storage-løsning

”Brug meget tid på designfasen, og sørg altid for at finde en god samarbejdspartner med erfaring. Det er så komplekst, så leverandøren skal have prøvet det før, og de skal kunne være med til at designe løsningen. At skrue det sammen bagefter er bare teknik.”

Om TV MIDTVEST

TV MIDTVEST er en af otte danske ­regionale TV-stationer. Dæknings­området er de gamle Ringkøbing og Viborg amter, hvis befolkning udgør 510.000 indbyggere. TV MIDTVEST udsender TV-programmer i såkaldte vinduer på TV 2| DANMARK a/s og på egen 24 timer’s HD Kanal ”MOKKA”.

 

TV MIDTVESTs løsning

  • Fire x HP ProLiant DL380
  • G8-servere monteret med:
  • Seksten x 1,2 TB 10.000 RPM
  • SAS diske
  • To x 400 GB SSD diske
Tilbage til Cases
Atea perceived better if you update your browser. Here you will find a new version of Internet Explorer