Spring til indhold
Tilbage til Cases

Verdenspremiere i Varde

Som de første i verden har Varde Kommunes it-afdeling udrullet en cloud-only løsning baseret på Microsoft Azure. Løsningen er så stor en succes, at Varde Kommune nu bliver brugt som verdensomspændende case af Microsoft.
Varde Kommune
Skole og Uddannelse

Når klokken ringer ind til time i Varde, betyder det for 400 af de 5.500 elever i kommunens folkeskoler, at de skal op i skyen. De er nemlig med i et testforløb med 100 procent cloud-baserede enheder, som kommunens it-afdeling i løbet af det sidste år har udrullet. Løsningen er den første af sin slags i verden.

 

I Varde begyndte man tidligt med en Bring-Your-Own-Device strategi (BYOD) for at øge digitaliseringen i folkeskolen. Det gav dog en række supportmæssige udfordringer for lærerne, da eleverne sad på forskellige typer af enheder. Derfor blev der brugt meget tid på support til den enkelte maskine, fortæller Klaus Vest, der er teamleder for Infrastruktur og Skole IT i Varde Kommune.

 

Sammen med kommunens styregruppe for it besluttede han at teste en ren cloud løsning baseret på Windows 10 og Microsoft Azure på enheder som eleverne fik udleveret af skolen. Den rene cloud løsning betyder, at intet skolearbejde går tabt, hvis en maskine crasher eller inficeres med malware. Hver maskine har desuden Mobile Device Management systemet Intune installeret. På den måde kan Klaus Vest og hans team tilgå alle maskiner i systemet, hvis en elev har et problem i løbet af dagen. På den måde er supporttiden til den enkelte elev i løbet af en dag minimeret, og er der problemer, kan enheden være fuldt funktionel igen næsten med det samme.

 

Windows 10 var på tidspunktet for implementeringen netop kommet på markedet, så Klaus Vest og hans team stod også over for en større opgave med at få cloud miljøet tilpasset deres specifikke behov.

”At være first mover har altid sine udfordringer, men jeg kan se, at det har givet os en fordel, fordi vi havde så tæt en dialog med Microsoft. De har lyttet til vores input, og som resultat er en del af Windows 10 fx blevet justeret for at løse vores udfordringer. Engang imellem skal man turde være først,” fortæller Klaus Vest.

 

Klaus Vest fortæller videre, at man altid må forvente en vis grad af produktudvikling, når man går forrest med at implementere nye it-løsninger. Men den innovative tilgang til skolernes it-infrastruktur har samtidig medført, at Varde Kommune har fået en skræddersyet løsning, der nu er et best practice eksempel, der refereres til i it-afdelinger i hele verden. Så Klaus Vest mener, at det er processen værd.

Login besvær gav produktudvikling

En konkret udfordring som teamet i Varde stod over for, da løsningen skulle udvikles var login processen. Windows 10 havde en indbygget sikkerhedsfeature, hvor der sendes en sms med en kode til brugerens smartphone. Men det kan være et problem for et barn i 0. klasse, som ikke har en smartphone. Herudover har alle danske folkeskolebørn også et såkaldt UNI-login, en fælles kode til digitale tjenester, som de bruger til elevweb og andre systemer.

 

”Vi kan ikke have et system, hvor børnene skal bruge flere forskellige koder. Vi ville derfor gerne tilpasse løsningen, så den kørte med samme login som de øvrige skoletjenester. I samarbejde med Atea fik vi igangsat en dialog med Microsoft og har rent faktisk fået ændret den måde, man tilgår cloud løsningen på,” fortæller Klaus Vest og uddyber:
”Vi havde allerede en idé om, hvordan vi gerne ville have løsningen til at fungere. Atea har så hjulpet os med at gøre slutresultatet smidigt og tilpasset vores behov, eksempelvis i den konkrete sag med login systemet.”

Børnene må gerne have Justin Bieber som screensaver

Spørger man Varde Kommunes formand for Udvalget Børn og Undervisning, Per Rask Jensen, så er computeren en naturlig del af skoletasken. De danske folkeskolebørn er digitale indfødte og vant til at begå sig på tablets og computere. Derfor har det også været vigtigt, at den nye løsning ikke lagde for mange begrænsninger ned over funktionaliteten på den enkelte maskine.

 

”Vores opgave med denne løsning er at understøtte det frie it-liv på skolerne samtidig med, at det enkelte barn skal have frihed på sin egen maskine. Børnene skal lære at begå sig på nettet, og det gør de ikke, hvis de pakkes ind i vat,” siger Per Rask Jensen og fortsætter:

”Vi er nødt til at tænke it som undervisning og ikke administration. Vi har fat i unge mennesker, der er født med internettet. Lægger vi begrænsninger ned over dem, så bruger de ikke systemet.”

 

Den store succes med testforløbet har også givet genlyd på lokalt niveau. En undersøgelse blandt forældrene viser at der er stor opbakning og løsningen. Per Rask Jensen har derfor en forhåbning om, at de lokale politikere nu giver grønt lys til, at løsningen kan udrulles til de øvrige elever i kommunen.

 

Læs Microsofts' case på løsningen hos Varde Kommune

Om Varde Kommune

Varde Kommune har 21 skoler, der alle er opkoblet til rådhuset via en fiberforbindelse. Kommunen har nedsat en styregruppe bestående af Klaus Vest, teamleder for Infrastruktur og Skole IT samt en række fagfolk fra skolerne, som har ansvaret for Skole IT.

Som en tilføjelse har kommunen udpeget en pædagogisk it-gruppe bestående af seks lærere, som tester og kvalificerer samtlige digitale læremidler, inden der købes ind til skolerne.

 

Om løsningen

  • Hver elev får udleveret en Hybrid PC fra HP med touch skærm og tabletfunktion.
  • Maskinen kører Windows 10 med Office 365 i skyen og Easy IQ bruges til at replikere brugerne fra UNI-C til Azure.
  • Cloud løsningen er en ren Microsoft Azure AD og Intune uden infrastruktur on premise.
  • Atea har rådgivet Varde Kommune i den løbende dialog med Microsoft og har designet og implementeret løsningen.
Tilbage til Cases
Atea perceived better if you update your browser. Here you will find a new version of Internet Explorer