Spring til indhold

Teknik og Miljø

Kom rotterne til livs med IoT – effektivt og uden gift

De varme vintre har givet rotterne gode kår, og det stiller store krav til indsatsen for at bekæmpe deres udbredelse. Samtidig kræver nye regler, at indsatsen skal være giftfri, og det stiller endnu større krav til en effektiv indsats.

Med RATMO lærer I ”fjenden” at kende i en grad, som ikke tidligere var mulig – og det giver mulighed for at optimere indsatsen. Den enkelte fælde giver besked, når den skal tømmes, og det effektiviserer indsatsen, da man dels undgår forgæves kørsler, og dels sikrer, at fælden er klar til en ny ”gæst” med det samme.

RATMO IOT device indsamler en række data omkring rotterne og fangsten, f.eks. færden, aktuelle vejrforhold, rotteart, type af lokkemad mm. Data indsamles, gemmes, og efterbehandles i IBM Watson’s kunstig intelligens løsning. Med data som beslutningsgrundlag kan rotterne bekæmpes proaktivt, og da løsningen ydermere er giftfri, understøtter RATMO to vigtige områder i den nationale rottestrategi.

Indlægsholder: Ole Lysholdt, Atea

 

Er der mødelokaler nok, og hvor ligger de? – optimering af møder og gæstehåndtering

Vi kender det alle sammen: Der er aldrig nok mødelokaler – og finder man endelig et, er det ikke nødvendigvis indrettet med det nødvendige udstyr, til eksempelvis videokonferencer, eller med den rigtige skærm til præsentationsvisning. Samtidig er kvadratmeter ofte en mangelvare, så det gælder om at udnytte ressourcerne bedst muligt.

I kommunen holdes der mange både interne og eksterne møder. Samtidig kommer der mange borgere og andre gæster, som skal til møder rundt omkring i kommunens lokaler. Det tager tid at registrere gæsterne samt at give mødeværten besked. Så er der også udfordringen for borgeren om at finde hen til det korrekte lokale.

Hør bl.a. hvordan Skanderborg Kommune, Aalborg Kommune og Holbæk Kommune har optimeret mødeplanlægningen og gæstehåndteringen, og samtidig fået værdifuld indsigt i behov og ressourceforbrug.

Indlægsholder: Kim Svane Pedersen, Atea og Mathias Lindtofte, AskCody

 

Smart City – overbefolkning eller overskud? Tag digitalisering til det næste niveau

Det er ikke kun klimaændringerne, der lægger pres på samfundet. I 2025 vil 60 procent af verdens befolkning – omkring 4,7 milliarder mennesker – bo i byer. Befolkningstilvæksten vil lægge et massivt pres på byerne og de omkringliggende samfund. Allerede i dag oplever vi, hvordan den demografiske forskydning og urbaniseringen betyder, at efterspørgslen på kommunale ydelser, såsom ældrepleje og forbedret infrastruktur i byerne, stiger voldsomt.

Digitalisering handler om at bruge teknologien til at forny, forenkle og forbedre. Det handler om at tilbyde nye og bedre tjenester, som er enkle at bruge, effektive og pålidelige. Vi skal turde udfordre status quo, og med de muligheder som Internet of Things giver os, kan vi alle sammen tilbyde vores medarbejdere og kunder, nye og bedre tjenester.

Ved at inkorporere nøgleord som teknologi, samarbejde og borgerinddragelse, bygger vi IoT-applikationer, der fremtidssikrer vores samfund, og forbedrer livskvaliteten.

Indlægsholdere: Martin Lopdrup og Bjarke Bolding Rasmussen, Atea