03-08-2022

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

Det er tre år siden, at Danmarks Smukkeste Festival – Smukfest – sidst rejste teltene sammen med de ca.16.000 frivillige. I år forventer man mellem 33.000 og 36.000 feststemte gæster om dagen. Hos Smukfest har man heldigvis ikke glemt, hvordan man holder et brag af en festuge med konstant fokus på bæredygtighed og forbedringer af pladsen med det ene formål at give publikum den bedst tænkelige festivaloplevelse.

Logistikken styres effektivt og præcist via IoT-netværk

Når de første gæster træder ind i Bøgeskoven, har vi sammen med Smukfest og deres frivillige sørget for at optimere ressourceforbruget. Vi har opbygget et IoT-netværk, der hjælper de frivillige med at træffe vigtige beslutninger midt i travlheden. Nogle af de beslutninger, der skal træffes, omhandler logistikken. Det er også et af de områder, vi har vurderet, at vi kan optimere markant ved brug af data.

Forestil dig, at du har én uge årligt, hvor alt skal gå op i en højere enhed. Du får 33-36.000 gæster dagligt, du skal opstille mere end 350 telte og 55 km hegn og etablere 200 boder og barer. Det kan være utroligt ressourcekrævende, og der kan opstå masser af spild, hvis logistikken og tilgængeligheden af f.eks. køretøjer ikke lever op til festivalens krav. Dertil kommer, at forbrænding af bare én liter benzin udleder 2,38 kg CO2, og én liter diesel udleder 2,66 kg CO2.

I Bøgeskovens IoT-netværk har vi klargjort adskillige GPS-trackere, der skal optimere flådestyringen af alt fra biler til lifte og sågar scootere, hvis det ønskes. Det handler om at spare både tid og ressourcer ved at visualisere, hvilke køretøjer der er tæt på det sted, hvor de skal bruges på et givent tidspunkt. Med et område på over 635.000 m2 inkl. campingpladser og parkering er der rig mulighed for at smukkesere forbruget af ressourcer. Dertil kommer, at vi efter festivalen kan analysere dataene og måske bruge denne indsigt til at anvende færre køretøjer i Bøgeskoven næste år.

Vi ved, at det vil lykkes, for vi gennemførte en pilot-tracking i samarbejde med samaritterne i 2019, som vi nu aktiverer fuldt ud i driften på årets Smukfest. Det kan du læse mere om her:

Sensorer sikrer, at toiletterne ikke bliver overfyldte – til gavn for alle

Der er tryk på festen i starten af august – og med tusindvis af mennesker i skovens fortættede stemning opstår både en helt særlig energi og et behov for de 220 sanitetsvogne, som hygiejnens helte sørger for at holde rene. De cirka 1.562 vandskyl sker ikke jævnt fordelt over døgnet. Måske er der slet ikke noget pres på toiletterne, mens Justin Bieber spiller på Bøgescenen onsdag aften – og der er ingen grund til, at nogen skal have ”lortetjansen” på Danmarks smukkeste festival og stå og holde øje med, hvornår tanken er fyldt. Derfor er der monteret sensorer, som sender en alarm, når det er tid at tømme tanken. Sådan løser vi den opgave. God hygiejne sikrer en god oplevelse for alle på festivalen.

Hvis du trækker i festivaloutfittet lige om lidt, behøver du ikke at tænke over al det med teknologien. Målet er nemlig, at du slet ikke skal opdage den. Vi arbejder målrettet på at sikre dig en smuk fest i Bøgeskoven og samtidig videreføre en stolt tradition som nonprofitorganisation med et smukt formål om at give noget tilbage.