08-11-2022

It-affald bliver kaldt ’den skjulte krise’ – et nyt netværk og et gratis værktøj skal nu kickstarte en genbrugsbølge

Atea søsætter 100% Klubben – et netværk, der kvit og frit gør både små og store organisationer klar til maksimal genbrug og genanvendelse af digitale enheder.

Andreas Schjølin
Sustainability Manager, Atea

Det er, mildest talt, ikke fordi vi er ved at løbe tør for kriser. Heller ikke for de kriser, som er direkte forårsaget af vores forbrugsmønstre. Her har klimakrisen og plastikkrisen sammen med de svimlende ressourcer, tøjindustrien hvert år bruger på kortlivede modeluner taget hovedoverskrifterne. Nu skal der gøres plads til endnu en krise, der i mange år har simret i al ubemærkethed, men som i dag buldrer af sted med accelererende fart: It-affaldskrisen.

Ifølge bæredygtighedsorganisationen WEEE Forum forventer eksperter alene i 2022, at omkring 5,3 milliarder mobiltelefoner/smartphones vil blive taget ud af brug. Stablet fladt oven på hinanden vil de mange telefoner kunne nå omkring 50.000 km ud i rummet  – 120 gange højere end den internationale rumstation eller en ottendedel af vejen til månen.

”Man har fokuseret på det nye og helt glemt, at de gamle enheder repræsenterer en betydelig værdi i form af en lang række værdifulde metaller, som, hvis de bliver genanvendt i ny hardware, kan spare klimaet for mange tons CO2”

— Andreas Schjølin, Sustainability Manager, Atea

Massive CO2-besparelser

Ifølge Andreas Schjølin, Sustainability Manager hos Atea, er manglende synlighed og overblik en af forklaringerne på, at vores voksende ressourcespild og manglende genbrug og genanvendelse af it-affald er gået under radaren – både i offentligheden og hos private og offentlige virksomheder.

Atea genanvender hvert år omkring 450.000 digitale enheder, men Andreas Schjølin oplever stadig skoler, der ligger inde med hundredvis af gamle iPads i kældrene og virksomheder, som har samlet store mængder udtjente computere og mobiltelefoner i aflåste depotrum.

”Man har fokuseret på det nye og helt glemt, at de gamle enheder repræsenterer en betydelig værdi i form af en lang række værdifulde metaller, som, hvis de bliver genanvendt i ny hardware, kan spare klimaet for mange tons CO2,” siger Andreas Schjølin.

”Vi kalder det 100% Klubben, fordi målet er, at alle medlemmerne skal recycle deres enheder 1:1. Men vi ved også, at kun 60% af vores enheder i Danmark indgår i et genbrugsprogram, så målet om 100% genanvendelse er ambitiøst, men ikke umuligt.”

— Andreas Schjølin, Sustainability Manager, Atea

100% Klubben sætter ambitiøst mål

Det er bl.a. jagten på de støvsamlende enheder, der nu får Atea til at søsætte 100% Klubben – et nyt netværk, der kvit og frit hjælper små og store organisationer med at få overblik over deres it-forbrug.

”Vi kalder det 100% Klubben, fordi målet er, at alle medlemmerne skal recycle deres enheder 1:1. Men vi ved også, at kun 60% af vores enheder i Danmark indgår i et genbrugsprogram, så målet om 100% genanvendelse er ambitiøst, men ikke umuligt.”

Optimismen finder Andreas Schjølin i det faktum, at de nuværende medlemmer af 100% Klubben har en genanvendelsesgrad, som er dobbelt så høj sammenlignet med ikke-medlemmer. En stor del af forklaringen skal findes i den software, som Atea stiller til rådighed for medlemmerne. Ved at implementere løsningen kan medlemsvirksomhederne via et dashboard få et komplet overblik over deres it-infrastruktur – herunder indkøb, lagerstatus og antal genbrugte/genanvendte enheder.

”Der sker noget dramatisk, når mængden af it-affald bliver visualiseret på den her måde. Alle i organisationen bliver bevidste om omfanget, og det er forudsætningen for bevidst og aktiv handling.”

Medlemstilgang vil starte sneboldeffekt

Udover dashboardet hjælper Atea også de relevante medarbejdere i medlemsvirksomhederne med oplæring i løsningen. Der er desuden planer om at facilitere ERFA-events i netværket. Andreas Schjølin anslår, at der ved årsskiftet 2022/23 vil være omkring 50 danske medlemmer i 100% Klubben, og at deres erfaringer vil sætte en sneboldeffekt i gang inden for recycling af elektronikaffald herhjemme.

”100% Klubben henvender sig til virksomheder i alle størrelser, men medarbejderne kan sagtens bidrage til 100% Klubben med alle de gamle enheder, som alligevel ligger gemt i deres kommoder og skuffer derhjemme. Derfor tror og håber jeg på, at 100% Klubben kan løfte bevidstheden om, at det nytter noget at genbruge og genanvende vores elektronikaffald,” siger Andreas Schjølin og fortsætter:

”Hver eneste genanvendte computer repræsenterer ikke bare en massiv CO2-besparelse. Det er også et trumfkort i vores bestræbelser på sætte en stopper for udvindingen af konfliktmineraler, der i årtier har haft store omkostninger for lokalbefolkningerne i fx Afrika i form af børnearbejde og fraværet af basale menneskerettigheder.”

 

 

Fakta om 100% Klubben:
  • Det koster ikke noget at blive medlem af 100% Klubben
  • Du behøver heller ikke at være eller blive kunde hos Atea
  • Det eneste krav er, at du vil gøre noget ved de ubrugte it-enheder, du har i virksomheden, og at du aktivt gør noget for at ændre den nuværende situation
  • Atea kan selvfølgelig hjælpe dig, men du kan bruge enhver tilgængelig løsning på markedet til genanvendelse og/eller genbrug og stadig være medlem af 100% Klubben
  • Vi glæder os til at byde din virksomhed velkommen!