15-10-2020

Arbejdsmiljøloven gælder også for hjemmearbejdspladser: Det skal virksomheder vide

Efter – for manges vedkommende – måneder med møder på børneværelset, status ved køkkenbordet og opgaveløsning fra sofaen er det efterhånden en kendsgerning, at den hybride arbejdsplads er kommet for at blive.

Af Henrik Jakobsen, ansvarlig for Atea Flexible Benefits

Det betyder, at virksomheder mødes af et øget behov for velfungerende hjemmearbejdspladser med det nødvendige it-udstyr, og hvor medarbejderne sidder behageligt og ergonomisk korrekt. Et sundt arbejdsmiljø går nemlig hånd i hånd med god trivsel og øget produktivitet. De færreste ledere og medarbejdere er dog klar over, at det er virksomhedens ansvar at sikre, at medarbejdernes hjemmearbejdsplads lever op til de krav, der stilles i arbejdsmiljøloven. Her gælder, at medarbejdere som arbejder meget hjemme, skal have de samme betingelser, som de har på kontoret. 

 Jeg fornærmer ikke nogen ved at påpege, at det kan være lidt af en jungle, og derfor er jeg også meget begejstret for det samarbejde, vi hos Atea har indgået med Kontormøbler.dk. Det er en udvidelse af det tilbud, Atea Flexible Benefits har haft i en årrække, og nu udvides ordningen altså til at omfatte hele hjemmekontoret. Sammen med Kontormøbler.dk giver vi virksomheder mulighed for at etablere komplette hjemmearbejdspladser til deres medarbejdere med alt fra PC, skærm, tastatur, mus, telefon og headset til skrivebord, kontorstol og bredbånd. 

Dermed kan Atea nu levere samlede løsninger til hjemmearbejdspladser, hvor der er styr på lovgivning, jura og skat, hvor omkostningerne er gennemsigtige, og hvor det er let og fleksibelt for både arbejdsgiver- og -tager.  

I den forbindelse er der typisk en håndfuld spørgsmål, der presser sig på.

Hvorfor skal virksomheder forholde sig til hjemmearbejdspladser? 

Arbejdsmiljøloven kræver, at medarbejdere som arbejder meget hjemmefra, skal have de samme betingelser som på kontoret. Kravet omhandler blandt andet, at kontorstolen skal kunne indstilles individuelt til brugeren​, og at selve arbejdspladsen skal kunne justeres og tilpasses en korrekt arbejdsstilling​ 

Hvem skal betale for hjemmearbejdspladsen – arbejdsgiver eller arbejdstager? 

Standard-setuppet betales af virksomheden, mens eventuelle tilvalg og opgraderinger dækkes af medarbejderen. Kontormøblerne kan betales af medarbejderens bruttoløn (det vil sige før skat)​. Arbejdsgiveren får fradrag for anskaffelsessummen, moms og/eller lønsumsafgift og pålægges ikke en meromkostning, hvis medarbejderen ønsker at opgradere sin hjemmearbejdsplads via sin bruttoløn 

Hvad koster en hjemmearbejdsplads? 

Prisen for en samlet hjemmearbejdsplads er typisk 25.000-30.000 kroner, og både virksomhedens og medarbejderens økonomi bliver skånet mest muligt, da betalingen deles ud over enten 12, 24 eller 36 måneder og er momsfri, lige som medarbejderens andel kan fratrækkes i medarbejderens bruttoløn. 

Hvordan kommer vi i gang?  

Når en virksomhed har lavet en aftale med Atea Flexible Benefits om etablering af hjemmearbejdspladser, lægger virksomheden sig fast på et standard-setup, som typisk vil være det udstyr og de møbler, arbejdsgiveren betaler. Den enkelte medarbejder kan så via Atea Flexvalgsportal vælge tilkøb og opgraderinger af standardudstyret via en bruttolønsordning. Herefter sendes udstyret hjem til den enkelte medarbejder i samarbejde med Kontormøbler.dk.  

Hvem håndterer alt det praktiske? 

Med en aftale gennem Atea Flexible Benefits slipper arbejdsgiver for at bruge unødige ressourcer på administration, indkøb og håndtering af hjemmearbejdspladser​. Atea varetager hele processen fra start til slut. Efter senest 36 mdr. kan medarbejderen tilmed overtage it-udstyr og møblerne for markedsværdien på det pågældende tidspunkt.