Spring til indhold
Den østjyske kommune udskifter i samarbejde med Atea kilometervis af gamle PDS- og lyslederkabler i store dele af den kommunale bygningsmasse. Resultatet er en digital foregangskommune med lynhurtigt internet.
Syddjurs Kommune
It-løsninger og services

”Når både hardware og managementsystemet (Aruba AirWave, red.) er fra den samme producent, bliver fejlsøgning en forholdsvis ukompliceret disciplin. Derudover er det let at få et samlet overblik over enheder, brugere og applikationer på netværket”

— Jon Badstue Pedersen, afdelingsleder for It og Digitalisering i Syddjurs Kommune

Trådløst netværk er egentlig en falsk varebetegnelse. Sandheden  er nemlig, at der bag et moderne WiFi-setup kan gemme sig overraskende store mængder fysiske kabler – faktisk kilometervis!

Det ved Jon Badstue Pedersen, afdelingsleder for It og Digitalisering i Syddjurs Kommune, bedre end nogen anden. Alene i løbet af det seneste år har flere bygninger i kommunen – herunder hovedadressen i Ebeltoft – fået udskiftet kilometervis af gamle PDS- og lyslederkabler til fordel for en ny installation, der kan understøtte kommunens ambitiøse strategi på netværksområdet.

”Vi vil gerne være en kommune, der kan tilbyde effektiv og moderne digital velfærdsservice fra alle vores lokationer. Hvad enten det drejer sig om administrationsbygninger, daginstitutioner eller skoler skal medarbejderne og brugerne have adgang til et trådløst netværk, der understøtter en mere fleksibel måde at arbejde på.”

Brændende netværksplatform

Ifølge Jon Badstue Pedersen har den strategiske satsning på at etablere ny netværksinfrastruktur i hele kommunen været nødvendig. Netværksudstyret i de kommunale administrationsbygninger - både på det trådløse netværk og kablingen – var nemlig så gammelt, at Jon Badstue Pedersen ikke tøver med at kalde det en ’brændende platform’.

”Derudover er Syddjurs Kommune arealmæssigt større end Århus Kommune. Det betyder, at der er langt mellem vores lokationer, og derfor skal den interne kommunikation og internettet fungere uafhængig af geografi,” siger han.

Fejlsøgning og overblik

Efter flere SKI-miniudbud og SKI-tildelinger i 2018 begyndte Syddjurs Kommune, sammen med Atea, at kigge på en ny netværksløsning, der skulle erstatte det utidssvarende trådløse netværk og de gamle kabler. Siden har Ateas teknikere etableret ny kabling og access points – alt sammen fra netværksproducenten Aruba.

”Når både hardware og managementsystemet (Aruba AirWave, red.) er fra den samme producent, bliver fejlsøgning en forholdsvis ukompliceret disciplin. Derudover er det let at få et samlet overblik over enheder, brugere og applikationer på netværket.”  

Fra 1 til 10 Gbit mellem det centrale krydsfelt og skolerne

På kommunens 11 skoler betyder det nye netværk, at undervisere og elever nu kan betjene sig af meget hurtigere internet. Jon Badstue Pedersen fortæller, at Ateas teknikere har foretaget site surveys på alle skoler, hvilket de fleste steder betyder, at antallet af access points er blevet mere end fordoblet.

”På skolerne i Syddjurs Kommune har vi en 1:1-politik. Det betyder, at alle elever arbejder på enten iPads eller Chromebooks, og uden adgang til trådløst netværk alle steder på skolerne kan de hverken deltage i undervisningen eller lave deres lektier,” siger Jon Badstue Pedersen og fortsætter:

”I dag har elever og undervisere på skolerne adgang til et stabilt og hurtigt internet, og det er selvfølgelig altafgørende i en kommune, hvor vi vil  tilbyde moderne digitale velfærdsservices til alle.”

Civilsamfundet rykker på netværk

Han lægger ikke skjul på at bl.a. digitaliseringen af undervisningen sandsynligvis har været med til at gøre Syddjurs til en attraktiv tilflytterkommune. Derudover er initiativlystne borgere , i samarbejde med kommunens højhastighedsnetkoordinator, også i fuld gang med at sikre hurtigt internet i lokalsamfundene. Syddjurs Kommune er en højdespringer, når det kommer til antal ansøgninger til bredbåndspuljen, og det glæder Jon Badstue Pedersen.

”Vi skal selvfølgelig op på et niveau, hvor hurtigt internet ikke kun er tilgængeligt, når du befinder dig i kommunens bygninger. Ingen gider bo i en kommune, hvor man ikke kan se Netflix!”

 

Efter SKI-miniudbud og SKI-tildelinger - sådan har Atea hjulpet Syddjurs Kommune:

 

  • Udskiftning af PDS- og lyslederkabler på alle kommunal lokationer – herunder i administrationsbygninger, daginstitutioner og skoler
  • Site surveys samt etablering af Aruba trådløst netværk og nye access points
  • Sommeren 2020 udskifter Atea 35 kilometer kabel til fordel for ny PDS-kabling og fiberkabling på rådhuset i Ebeltoft. I samarbejde med it-afdelingen etableres Aruba trådløst netværk og nye switche

 

 

 

I samarbejde med...

 

Aruba