Spring til indhold
Nyhed27-02-2023

Ambitioner er ikke længere nok - klimaansvar er i fokus på dette års Atea Sustainability Forum

Ifølge nordiske it-indkøbere er ambitiøse klimamål for fremtiden ikke længere nok – nu skal vi se konkret handling. Derfor sætter de spørgsmålet om klimaansvar i fokus på årets Atea Sustainability Forum (ASF) den 21. marts – en begivenhed som streames live til hele Norden. I Danmark kan mødedeltagerne se frem til en spændende dag spækket med inspirerende talere, diskussioner og netværk i eksklusive lokaler på Rungstedgaard i Nordsjælland.

“Det er tid til at ‘walk the walk’, siger Maria Færgemann Eg, Ansvarlig for bæredygtighed i Nordea Group Procurement.

Maria Færgemann Eg er en del af Atea Sustainability Focus Advisory Board, som er en gruppe af ledende it-indkøbere i Norden, som desuden står bag den årlige Atea Sustainability Focus Rapport, der præsenteres på begivenheden den 21. marts. Det er ikke tilfældigt, at det netop er klimaansvar, som er hovedemnet i både rapporten og til ASF. It-sektoren skal reducere sine emissioner med 45% inden 2030 (sammenlignet med 2020) og tiden er ved at rinde ud.

”Jeg tør godt at sige, at de fleste af os, der arbejder med bæredygtighed, oplever en form for "forpligtelsestræthed". Nu vil vi se faktiske fremskridt. Hvis du siger, at du vil halvere emissionerne inden 2030, så vær gennemsigtig med, hvilke foranstaltninger du har planlagt, rapportér hvordan det går, og vær åben om udfordringerne, som du støder på undervejs,” siger Maria Færgemann Eg.

”Det er tid til at gøre mere end bare at ”talk the talk”, nu skal vi ”walk the walk” og rent faktisk reducere vores emissioner.”

Sådan efterlever du ”walk the talk”

I dette års rapport har Maria i samarbejde med resten af Advisory Boardet samlet en række konkrete anbefalinger om, hvordan it-branchen og it-indkøbere kan "walk the talk". Disse anbefalinger - og meget mere - vil blive diskuteret i både præsentationer, paneldiskussioner og rundbordsdiskussioner på Atea Sustainability Forum. Camilla Cederquist, bæredygtighedsspecialist Atea Sverige, er projektleder for begivenheden og siger:

”De fleste er enige om, hvad der skal gøres i forhold til udledninger, og risiciene ved ikke at gøre det. Men vi ser ikke rigtig de konkrete resultater. Derfor er det vigtigt at fokusere på ansvarsproblematikken. Hvad skal hver enkelt aktør gøre, og hvad kan vi gøre sammen? Det er den slags spørgsmål, vi skal komme til bunds i.”

Gør en forskel - sammen

ASF er uden tvivl en nøglebegivenhed for it-ansvarlige, indkøbere, indkøbschefer og bæredygtighedsansvarlige, der ønsker at være i front og drive udviklingen mod en bedre fremtid.

Maria Færgemann Eg har deltaget hvert år, siden hun blev en del af ASF Advisory Board i 2018:

”I løbet af dagen føler du virkelig, at du er en del af noget større. Begivenheden har en virkelig god vibe, og den er fuld af mennesker, der vil gøre en forskel, og som faktisk gør en forskel - sammen. Det er også en utrolig mulighed for at møde mennesker, du ellers ikke ville komme i kontakt med og lære af hinanden.”

Noget af det, som gør begivenheden så unik, er, at alle aktørerne samles rundt om bordet for at diskutere udfordringerne og finde konstruktive løsninger sammen; fra verdens største producenter og Responsible Business Alliance (RBA), der samler hele den globale it-branche, til indkøbere og it-chefer i både den private og offentlig sektor. 


For dem, som vil drive udviklingen fremad

”Det kræver ikke nogen speciel viden at deltage i ASF-begivenheden i marts. Det eneste, det kræver, er en lyst til at drive udviklingen fremad,” siger Maria Færgemann Eg.

”Det er en begivenhed, som samler mennesker fra forskellige vidensområder, og derfor er det også en mulighed for at bryde ud af ekkokammeret, som vi ellers har en tendens til at befinde os i. Det er en platform til at se ud over disse siloer. Samtidig får du et indblik i, hvordan verdens største virksomheder arbejder.”

Camilla Cederquist supplerer: ”Klimaansvar vil blive meget mere fremtrædende i fremtiden. Så enten handler du reaktivt på det, eller også er du smart og griber de muligheder, som disse ændringer bringer.”


Mange perspektiver og en dybere forståelse

En lang række foredragsholdere vil tage scenen i de forskellige nordiske hovedstæder under Atea Sustainability Forum og give indsigt, perspektiver og en dybere forståelse af, hvordan vi kan reducere emissioner fra it.

”Jeg ser meget frem til at høre, hvordan førende it-virksomheder ser på og tager ansvar for klimaet. Og selvfølgelig vores inspirerende talere såsom topdiplomaten Jan Eliasson. Alle, der har hørt ham tale, virker helt henrykte, så jeg har store forventninger,” siger Camilla.

I Danmark kan deltagerne bl.a. se frem til at opleve Erik Thomas Johnson, Director, Sustainability Advisory, PwC, m.fl.