Spring til indhold
Pressemeddelelse 05-11-2021

Luftteknologi skal forbedre indlæring blandt folkeskoleelever

Atea åbner for tilmelding til nationalt udviklingsprojekt vedrørende indeklima-teknologi: Fra 1. november får 20 kommuner mulighed for at blive udvalgt til at opleve effekten af en ny luftteknologi i klasselokaler. Målet er at vise, hvordan skolerne omkostningseffektivt kan forbedre indeklimaet – og samtidig forbedre danske elevers indlæring, trivsel og sundhed.

Lugten af daggammel mælk, sure sokker og leverpostej er for mange lig med et indelukket klasselokale efter en lang dag med begrænset udluftning. Det er ikke kun generende for næsen, for faktisk har et dårligt indeklima både fysiske og psykiske konsekvenser for dem, der opholder sig i lokalet. Studier fra blandt andet Realdania og Danmarks Tekniske Universitet viser, at et dårligt indeklima kan have store negative konsekvenser for børns indlæring og koncentration samt deres generelle trivsel og sundhed. Alligevel er både CO2 og partikelniveauer alarmerende høje på de fleste af landets skoler.

”Det er bekymrende, at skolernes indeklima halter efter, når vi ved, at det har stor betydning for børns sundhed og udbytte af undervisningen. Vi har derfor i samarbejde med GC Healthcare og Dansk Miljørådgivning søsat et pilotprojekt, der skal vise, hvordan man kan skabe bedre rammer for et sundt indeklima uden omfattende og dyre renoveringsprojekter. Vi glæder os til at se effekten, og vi håber, at både elever og lærere vil opleve en markant effekt,” siger Luke Hamilton Garner, Vice President inden for Device & Document Solutions i Atea.

Pilotprojektet kan give store besparelser. Udgiften til at installere den nye luftteknologi i helt op til 10 kommunale bygninger er nemlig blot det samme beløb, som en traditionel renovering af én enkelt kommunal bygning med et eksisterende ventilationsindlæg koster. Her ligger prisen normalt på 12- 15 millioner kroner. Testprojektet dækker hele Danmark, og i alt 20 kommuner får mulighed for at være med.

Tilmeldingen løber fra mandag den 1. november til 31 januar 2022.

 

En investering i mindre sygefravær


I kølvandet på Corona-epidemien peger flere eksperter på, at danskerne efter lang tid i isolation er mere udsatte og modtagelige for vira og bakterier. Det skønnes, at der kommer flere forkølelser og mere influenza end normalt, og det sætter øget fokus på vigtigheden af et godt indeklima.

”Luftteknologien, som vi installerer hos de kommuner som godkendes til projektet, er oprindeligt udviklet til sundhedssektoren. Teknologien kan potentielt fjerne over 99 procent af alle luftbårne vira og bakterier – herunder Covid-19 og RS-virus, og vi forventer, at systemerne vil bidrage til at holde sygefraværet nede i de kommuner, hvor de bliver installeret,” siger Ulrik Lindkvist, adm. direktør, GC Healthcare.

Projektet løber over 3-4 måneder og bliver faciliteret af specialister inden for indeklima, arbejdsmiljø og teknisk dokumentation. På de udvalgte skoler vil der blive foretaget individuelle målinger samt en gennemgang af alle faciliteter på matriklen for at kunne vurdere, hvordan teknologien skal placeres for at have størst mulig effekt. 

 

Historien i korte træk:

Hvad: 20 danske kommuner kan blive udtaget til teste en ny luftteknologi.

Hvem: Teknologien skal testes på skolelever i klasselokaler i de udvalgte kommuner.

Hvorfor: Målet er at teste effekten på teknologiens forbedring af indeklimaet – i forhold til sygefravær og oplevet indlæring m.m.

Hvornår: Interesserede kommuner kan tilmelde sig fra 1. november til 31. december.

 

For yderligere information og projektmateriale:

Maja Nordal Brenøe, Director, PR & Communication, Atea

E-mail: Maja.Nordal.Brenoe@atea.dk

Telefon: +45 42 14 02 46

Ulrik Lindkvist, adm. direktør, GC Healthcare

E-mail: ul@gchc.dk

Telefon: +45 25 60 00 31

  

Om Atea – Vi bygger Danmark med it
Sammen med vores kunder og samarbejdspartnere bygger vi et digitalt Danmark, vi kan være stolte af. Vi leverer skræddersyede it-løsninger, der fremtidssikrer og skaber værdi for vores kunders forretning. Vi gør det, fordi vi tror på, at it er og bliver den væsentligste drivkraft bag Danmarks succes. Med vores mere end 1.400 medarbejdere har vi en stærk lokal tilstedeværelse med afdelinger fordelt over hele Danmark. Atea Danmark har den højeste internationale antibestikkelsescertificering; ISO 37001. Atea-koncernen er repræsenteret i hele Norden og Baltikum og noteret på Oslo Børs.