Spring til indhold
Smukfest var den første festival, der gjorde kontantløsbetaling tilgængelig for publikum via festivalarmbåndet. I dag sikrer IoT-netværk festivalens digitale førertrøje.
Smukfest
Cases

Hvis der fandtes en rangliste over de mest digitaliserede festivaler, ville Smukfest indtage en podieplads – og endda ganske sikkert med en medalje af allerfineste karat. Den traditionsrige festival har som få andre i branchen inkorporeret et digitalt mindset.

I dag er den berømte bøgeskov ’spundet’ ind i et fintmasket IoT-netværk, som tillader sensorer at generere og sende brugbare data om alt fra ledig kapacitet i flåden af køretøjer til kapaciteten i septiktanke og samaritternes live-position på festivalpladsen.

Millionomsætning kræver ’usynlig hjælper’

 IT-chef på Smukfest, Peter Halkjær Kragelund, kalder digitaliseringen for hele organisationens ‘usynlige hjælper’. Alt bag kulisserne skal nemlig køre som et fint olieret maskineri, når man som Smukfest kun har lidt over en uge om året til at omsætte et anseeligt millionbeløb.

«På kun otte dage skal Smukfest omsætte for 250 millioner kroner. Før det kan lykkes, kræver det, at vi hele tiden gør tingene lidt smartere, bl.a. ved hjælp af teknologi,» siger Peter Halkjær Kragelund.

Han pointerer at digitaliseringen af Smukfest hænger nøje sammen med ambitionen om at give Smukfest-deltagerne et højkvalitetsprodukt – år efter år.

Forudsætning for gode oplevelser

Derfor går der fx en lige linje mellem de sensorer, som Smukfest i samarbejde med IoT-specialister fra Atea monterer på cirka 150 biler, lifte og kraner, til festivaloplevelsen for det bølgende menneskehav foran Bøgescenen.

Ambitionen er, at Smukfest skal bruge køretøjerne langt mere effektivt end i dag.

«Med sensorerne kan vi på vores dashboard altid se, hvor køretøjerne fysisk befinder sig. Det giver en højere udnyttelsesgrad og måske viser det sig, at vi derfor kun har behov for 120 biler, lifte og kraner i stedet for de nuværende 150,» siger Peter Halkjær Kragelund.

«Hvis vi på den måde sparer nogle ressourcer på drift, kan vi bruge midlerne til at skabe endnu bedre festivaloplevelser.»

Grøn omstilling

Teknologien bag IoT-netværket på Smukfest er taget fra ’Smart City’-tankegangen, hvor sensorer i alt fra ventilationsanlæg til møderum registrerer temperatur og luftkvalitet. Med tanke på at 27% af verdens Co2-udledning kommer fra bygningsdrift, spår eksperter, at IoT-teknologien bliver en vigtig brik i den grønne omstilling. Peter Halkjær Kragelund er enig i at digitaliseringen også vil få en gavnlig effekt på festivalens grønne profil.

«Øget bæredygtig er selvfølgelig et væsentligt biprodukt, når vi bruger teknologien til at effektivisere vores arbejdsprocesser. Jo færre køretøjer vi bruger og jo færre forgæves ture vi skal køre, desto bedre er det for miljøet.»

Medarbejdere efterspørger IoT

Peter Halkjær Kragelund fortæller, at det ikke mindst er medarbejderne på Smukfest, der har taget ‘de smarte’ arbejdsprocesser til sig. Faktisk sætter den frivillige arbejdsstyrke nu sit eget stærke præg på digitaliseringen af arbejdsgangene.

«Hvis det stod til medarbejderne, havde vi IoT og sensorer over det hele. De er de første, der mærker, at det virkelig gør en forskel, når vi arbejder smartere og mere effektivt på baggrund af data.»

«For mig er det en succeshistorie, der fortæller om, at vi i samarbejde med Atea er i gang med at skabe et unikt datagrundlag og en unik indsigt – vel at mærke midt i en skov.»

 

Tidslinje

2019  – Atea etablerer i samarbejde med Smukfest et ”Smart-City netværk” med 3 LoRaWAN gateways og 20 GPS-sensorer. Use-case er tracking af førstehjælpere til mere effektiv udrykning  

2022 – Yderligere 4 gateways bliver tilføjet løsningen og kan nu dække hele Smukfest - fra bøgeskoven til Kærligheden. Ydermere indkøbes flere GPS-trackere, således at tracking-casen kan udvides – nu i alt 100 GPS-sensorer 

2023 – Udover tracking af førstehjælpere bliver yderligere 4 use-cases etableret – herunder tracking af køretøjer/flådestyring, monitorering af indeklima, overvågning af niveau/ledig kapacitet i septiktank samt monitorering af kølecontainere